Gastronomie

GastronomieHobby

Jak vzniká syrovátka



Jak vzniká syrovátka

Syrovátka je vedlejší produkt, který vzniká během procesu výroby sýrů. Je to kapalina, která zůstává po srážení mléka a oddělení pevné části, tedy tvarohu. V tomto článku se podíváme na proces vzniku syrovátky, její složení, využití a zdravotní výhody.

Proces vzniku syrovátky

1. Příprava mléka

Prvním krokem v procesu výroby syrovátky je příprava mléka. Mléko může pocházet z různých zdrojů, jako jsou krávy, ovce nebo kozy. Před zpracováním se mléko často pasterizuje, aby se odstranily nežádoucí bakterie a prodloužila se jeho trvanlivost. read more

Read More
GastronomieHobby

Jak vzniká med



Jak vzniká med

Med je přírodní sladidlo, které produkují včely z nektaru květin. Tento proces je fascinující kombinací přírodní biologie a chemie. V následujících odstavcích se podíváme na jednotlivé fáze vzniku medu, od sběru nektaru až po jeho zpracování v úlu.

Sběr nektaru

1. Včelí let

Včely, především včela medonosná (Apis mellifera), sbírají nektar z květin. Nektar je sladká tekutina, kterou produkují květiny, aby přilákaly opylovače, jako jsou včely, motýli a další hmyz. Když včely najdou květinu bohatou na nektar, pomocí svých sosáků (proboscis) nasávají tuto tekutinu do speciálního žaludku, který se nazývá medový žaludek. read more

Read More
GastronomieHobby

Kde najít vlákninu



Kde najít vlákninu

Vláknina je klíčovou složkou zdravé stravy, kterou naše tělo potřebuje pro správné fungování trávicího systému. Pokud ji neobsahuje vaše strava v dostatečném množství, může to vést k řadě zdravotních problémů, včetně zažívacích potíží a zvýšeného rizika některých onemocnění. V tomto článku se dozvíte, kde najít vlákninu v potravinách a jak ji zahrnout do své každodenní stravy.

Co je vláknina a proč je důležitá?

Vláknina je rostlinná složka potravy, kterou naše tělo nedokáže trávit. Existují dva základní typy vlákniny – rozpustná a nerozpustná. Rozpustná vláknina se ve vodě rozkládá a vytváří gelovitou látku, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a stabilizovat hladinu cukru v krvi. Nerozpustná vláknina napomáhá trávení tím, že urychluje průchod potravy trávicím traktem. read more

Read More
GastronomieHobby

Kde se nachází na zvířeti hovězí karabáček



Kde se nachází na zvířeti hovězí karabáček

Hovězí karabáček je méně známý, ale velmi chutný kus hovězího masa, který se v kuchyni těší stále větší oblibě. Tento článek vysvětlí, kde přesně se na zvířeti nachází karabáček, jaké má vlastnosti a jak ho nejlépe využít při vaření.

Poloha karabáčku na zvířeti

Karabáček se nachází v přední části hovězího dobytka, konkrétně v oblasti plece. Jde o malý, svalnatý kus masa, který je součástí předního běhu. Někdy bývá označován také jako přední hovězí šál nebo loupaná plec. Pochází z horní části plece, blízko ramenního kloubu. read more

Read More
GastronomieHobby

Jak na domácí toastový chléb



Domácí toastový chléb

Domácí toastový chléb je skvělý do snídaní, sendvičů a toastů. Je měkký, nadýchaný a vůně čerstvého chleba je nenahraditelná. Příprava je jednoduchá, ale vyžaduje trochu trpělivosti na kynutí.

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 10 g soli
  • 10 g cukru
  • 7 g sušeného droždí (nebo 15 g čerstvého droždí)
  • 300 ml vlažné vody
  • 50 g změklého másla
  • 1 vejce (na potření, volitelné)

Postup

1. Příprava droždí

Pokud používáte sušené droždí, smíchejte je s cukrem a vlažnou vodou a nechte asi 5 minut aktivovat, dokud se nevytvoří pěna. Pokud používáte čerstvé droždí, rozdrobte je do vody s cukrem a nechte chvíli stát, dokud se neaktivují. read more

Read More